Note to self: socker, kött och vegetariskt är de ämnen som triggar mest och skapar flest känsloyttringar i samtalet om kost och hälsa
Jo förresten, möjligen mjölk också.
Att skriva blogginlägg om sockrade kanelbullar, köttkonsumtion eller mer grönt i form av grönsaker och en och annan vegetarisk rätt triggar känslor i sociala medier.
För att inte tala om min debattartikel om vilseledande marknadsföring för mjölk riktad till förskolor och föräldrar. Jag har även noterat att begrepp som Livsmedelsverket, läkare, dietist, kostchef och livsmedelsindustrin är något som triggar många känslor och åsikter, ofta med negativ klang, oavsett budskap. Inte sällan är det ytterligheterna i ett allt mer medvetet ”kostsverige” som ger sig till känna.
Jag vill påstå att klimatet har hårdnat mycket de senaste två åren och utvecklats till att bli avsevärt mer onyanserat och tufft. Mer skepsicm och fördomar om vad som sägs, skrivs och vad avsändaren har för åsikter. Då har jag ändå varit en aktiv del av kostdebatten i många år, både som bloggare, debattör och paneldeltagare i publika debattforum. Med det bagaget är jag rätt så luttrad vid det här laget.
Ju fler högskolepoäng man har desto dummare i huvudet blir man
Ganska ofta har jag fått överhöra livliga diskussioner och analyser av utbildningsnivån som forskare och professionella inom medicin- och nutritionsområdet har. Jag får lätt känslan av att de som debatterar ämnet själva saknar allt vad akademisk utbildning heter inom disciplinen. Det brukar ofta mynna ut i resultatet att ”ju fler högskolepoäng man har desto dummare i huvudet blir man”. Personligen tycker jag det är ett djupt cyniskt sätt att se på världen, vänner och bekanta i ens omgivning.
Misstron om avsändaren är tuffare och personliga påhopp och personlig kritik är mer vardag idag än för några år sedan. Till och med hot i stil med ”jag vet var din brevlåda bor” eller liknande har blivit mer skåpmat än tidigare. Debattklimatet gör att man ofta kan frestas till att dra paralleller med andra samhällsdebatter som integration eller politisk ideologi. Jag har själv blivit anklagad för att driva hetsjakt mot politiskt parti när jag delade en artikel om internationell matvecka i en skola i Sverige.
Vad kan man då göra?
Uppmuntra till att ha en fortsatt dialog som är saklig, öppen och vänlig. Hålla sig till sakfrågan och ämnet. Påminna om att det finns människor bakom orden i sociala medier.
Syftet med Naturligmat.se-bloggen är att skapa möjlighet till god saklig kommunikation och ökar förståelse över gränserna. Detta för att överbrygga yttringar och åsikter åt olika håll. Den unika styrkan i detta forum är mixen av engagerade föräldrar/anhöriga, professionella i skolkök, kostchefer, skolledare, pedagoger och andra intresserade av hälsa för barn.
Lägg gärna ner stridsyxan om du har den i handen. Det blir ett trevligare forum och mer konstruktivt för alla. Det finns en tydlig kommentarspolicy som gäller i alla sociala kanaler och på bloggen.
Tänk på!
Det finns flera sätt att se på saken, inte minst när det gäller kost och matval. Kostvetenskap och nutrition är ett ungt forskningsområde där det finns kunskapsluckor. Vi bör visa respekt inför komplexiteten i denna tvärvetenskapliga disciplin. Vi vet inte allt. Maten på tallriken skapar känslor i alla led. Men kanske allra mest när vi talar om socker, kött, vegetariskt. Mjölk också.
Dela detta socialt
The post Note to self: socker kött och vegetariskt appeared first on Naturlig Mat.se - med Cecilia.